Wat is atrose van de knie?

Het kniegewricht verbindt het bot van het bovenbeen met het bot van het onderbeen. Op de uiteinden van de botten zit een laagje kraakbeen. Dat kraakbeen is normaal heel glad, zodat uw knie gemakkelijk kan buigen, draaien of strekken. Bij artrose is het laagje kraakbeen dun en onregelmatig. Het bot wordt aan de randen breder en het gewricht wordt dikker. De binnenkant van het gewricht is met slijmvlies bekleed.

Bij artrose is dit slijmvlies chronisch ontstoken. Door deze veranderingen kan het gewricht pijn doen en beweegt het minder soepel. Veel mensen denken bij artrose aan slijtage. Dat is niet helemaal juist. Het gewricht is veranderd, maar niet versleten.

Wat zijn de verschijnselen van knieartrose?
Artrose van de knie begint met pijn en stijfheid in de knie. U merkt dit vooral wanneer u na rust weer in beweging komt (startpijn, ochtendstijfheid). Bijvoorbeeld wanneer u ‘s ochtends of na een tijdje zitten opstaat. Na 10 tot 30 minuten bewegen merkt u dat de klachten verminderen.

Ook als u de knie extra zwaar of extra lang belast voelt u pijn. Zo is traplopen vaak pijnlijk, maar in bed liggen niet. Als uw knie erg stijf is, kunt u uw knie minder ver buigen of minder ver strekken. De klachten zijn wisselend: perioden met meer klachten en perioden met minder klachten wisselen elkaar af.

Bij artrose kan uw knie er op den duur anders uit gaan zien. Er kan extra bot aangroeien aan de randen van het kniegewricht. Daardoor wordt uw knie wat breder (‘knokig’).

Oorzaken van knieartrose
Hoe artrose ontstaat, is niet precies bekend. Duidelijk is wel dat het vaker voorkomt:

Soms ontstaat artrose na beschadiging van een gewricht door een ongeval.De bovenstaande informatie is afkomstig van

Powered by webXpress