Waarom dit onderzoek?

Ondanks de jarenlange ervaring met intra-articulair gebruik van corticosteroïden bij knieartrose, bestaat er nog steeds onzekerheid over de effectiviteit en de veiligheid van deze therapie. Mogelijk veroorzaakt intra-articulaire injectie toename van kraakbeenverlies. Er bestaat daarnaast een klein risico (1:3000 tot 1:50.000) op het ontstaan van septische artritis.

Onze onderzoeksgroep heeft in een recente studie gevonden dat intramusculaire injectie bij heupartrose een alternatief kan zijn voor injectie in het heupgewricht. Intramusculaire injectie is makkelijker toepasbaar voor de huisarts. Mogelijk houdt het effect van intramusculaire injectie ook langer aan dan het effect van intra-articulaire corticosteroïden injectie.

Het doel van de Knieartrose Injectie Studie is om vast te stellen of intramusculaire injectie met triamcinolonacetonide (in de ventrogluteale regio) een alternatief is voor intra-articulaire injectie met triamcinolonacetonide in het reduceren van pijn bij patiënten met knieartrose.
Bron figuur 1: Mishra P, Stringer MD Sciatic nerve injury from intramuscular injection: a persistent and global problem IJCP (2010)
Bron figuur 2: NHG 
Powered by webXpress